Leve enklere

Uttrykket ”å leve enklere” rommer mye. Det gir ingen norm for hvordan akkurat DU skal leve, men forteller noe om å leve enklere i forhold til slik du lever akkurat nå. Jeg synes Strømmestiftelsens ”Utrydd fattigdommen!” er et fantastisk slagord, selv om det kanskje ikke er så mye mer realistisk enn ”Et rusgiftfritt samfunn”. Likevel – det er et mål det er VERDT å strekke seg mot.

Det resulterte i følgende (anonyme) e-post til Strømmestiftelsen:

EMNE: Første gjennomgang av et liv
”Det kommer tider i livet da ting blir snudd opp ned, der øynene åpnes. Noen skritt er store, noen er små. Fikk se deres slagord "utrydd fattigdommen", og falt veldig for dette. Hva kan jeg gjøre? I det daglige?

Vi lever nå i en verden der de rike bruker stadig mer penger på å skade seg selv. En gjennomsnittlig røyker bruker 15.000 kr på tobakk i året, og en gjennomsnittlig alkohol-liker nesten 6.000. Dette har jeg heldigvis sluppet unna.

I en undersøkelse om fedme på TV i går, ble det kjent at det nå er flere overvektige enn underernærte. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte...

Vi får i oss altfor mye sukker, og de store (les fx Coca Cola) er vel ikke helt etiske i alt de gjør (jfr India fx). Dermed bestemte jeg meg for å kutte ut Coca cola, og like godt all brus! Litt rart i begynnelsen, men du verdern så mye bedre kroppen har det. Nå noen måneder etter!

Drakk nok en drøy halvliter om dagen. I gjennomsnitt kostet denne kanskje 6 kroner. Det blir 180 kr. i mnd, og hele 2.160 kr i året! Ble ganske sjokkert!

Nå er jo brus billig. Hver gang jeg nå ser ei helflaske vin på bordet, tenker jeg at denne rekker til ett års skolegang et annet sted i verden... (jfr Redd Barna - TV-aksjonen) Er det ikke også slik at alkoholindrustrien alene reklamerer for mer enn det totale budsjettet til Verdens matvarorg. (eller hva det heter) på verdensplan?

I det hele tatt - vi lever i en ganske pervers verden... Maktesløsheten kan fort ta overhånd...

Men, jeg har altså funnet ut at mitt liv iallfall kan leves uten brus, og disse pengene vil jeg gjerne bruke til å "utrydde fattigdommen" gjennom dere. Nå er det sånn at jeg ikke trenger bilder/brosjyrer/klistremerker o.l. for å gi disse pengene. Gi meg et kontonr., så setter jeg inn kvartalsvis (540,-)

Det kan jo iallfall være en liten start.....”

Her er vi kanskje inne på noe av løsningen. Det er jo lett å være oppgitt over teite politikere, undertrykkende strukturer i verdenshandel osv. Men, oss selv kan vi iallfall gjøre noe med. Selv om markedsføringskreftene til tobakks- og alkoholindustrien, brusprodusentene m.fl. strekker sine lange armer ut etter oss nesten overalt… Vi kan ta kontroll over egne valg – velge med hjertet! Da kan noen få kroner som ikke brukes i Norge, gjøre stor glede et annet sted i verden!

Så et par dager etterpå kom følgende e-post tilbake:

"Takk for den originale og reflekterte mailen vi mottok fra deg i går. Jeg er
helt enig med deg i alt du skriver. Hadde alle hatt samme tankegang som deg,
hadde nok vi i Strømmestiftelsen vært veldig nær vårt mål: "Å utrydde
fattigdommen".

Du spør etter vårt kontonummer, det vil vi selvfølgelig gjerne gi deg.
Strømmestiftelsens kontonummer er: 6319 07 62000.

Tusen takk igjen, for den veldig hyggelige mailen, og lykke til med ditt nye
liv uten brus."

Dermed er nå fast giroavtale opprettet, og 540,- kroner gjør god nytte for seg et annet sted i verden. Hvert eneste kvartal! Livet uten brus er herlig! Når alle rundt drikker brus, så tenker jeg bare på at et mett barn som får skolegang – og ser dette opp i mot en feit direktør i Coca Cola company. Da er det aldri noen tvil om hvem som fortjener pengene!

6 kroner om dagen høres så lite ut, og jeg ble som nevnt ganske sjokkert når jeg så at det ble over 2000 kroner i året. Hvis vi regner at det er 3 millioner nordmenn som kan kutte ut et tilsvarende forbruk som mitt – tilsvarer dette nesten 6,5 milliarder kroner! I årets statsbudsjett (2004) ble det til sammenligning satt av 14,7 milliarder kroner til utviklingshjelp (etter ODA-kriterier, hva det måtte innebære). Jeg skal ikke regne ut det samme for tobakk og alkohol, men du kan jo tenke deg selv…

Dessuten – livet er bedre uten! Både tobakk, alkohol og brus klarer kroppen seg kjempegodt uten! Faktisk er det sånn at den vestlige verden bruker ufattelige summer på å reparere skadene etter bare disse tre produktene.

Det er jo ganske enkelt å se at:
- pengene kan brukes mye bedre et annet sted i verden
- livskvaliteten og helsa kan øke i også i vår del av verden (selv om vi jo har det så bra....)

Likevel er det så vanskelig så vanskelig… Eller tar du utfordringen? Kanskje finner du noe annet i livet ditt som du kan stå over. Husk at du bestandig også får noe. I 1921 skrev Nansen om at vi måtte ”lære gleden nøysomhet” – denne gleden er det aldri for sent å oppleve! Mange valg gir også bedre helse, og det er først når du mister den at du skjønner hvor mye den er verdt…

Hvis mange nok begynner med seg selv, så vil det etter hvert bli andre politikere også… Vær med å sette snøballen i bevegelse – slik at den kan vokse seg STOR!!!

Tilbake til drypp